Siirry sisältöön

Osaaminen

Turun lisäävän valmistuksen innovaatiokeskittymä, TICAM, on enemmän kuin osiensa summa. Kolmen korkeakoulun muodostama verkosto on valtakunnallisesti merkittävä 3D-tulostamisen osaaja, kehittäjä ja kouluttaja, jossa jokaisella on omat erityisosaamisalueensa.

TICAM 1+1+1=4

Turun AMK

Teollisuuden kilpailukyvyn kehittäminen vaatii nyt ja tulevaisuudessa parempia innovaatioita ja korkeamman jalostusarvon tuotteita. Lisäksi tulevaisuuden innovaatioiden tulisi olla kestävän kehityksen mukaisia. Lisäävä valmistus tarjoaa ratkaisuja kaikkiin näihin haasteisiin. Lisäävää valmistusta hyödyntäen tuotteiden suunnitteluun jää enemmän mahdollisuuksia innovatiivisiin ratkaisuihin, kun valmistus ei ole samalla tavalla rajoittava tekijä kuin perinteisessä valmistuksessa. Tätä kautta voidaan tehdä ratkaisuja entistä resurssitehokkaammin ja oikein suunniteltuna ne ovat energiatehokkaampia ja sitä kautta kilpailukykyisempiä. Turun ammattikorkeakoululla haluamme olla mukana tukemassa teollisuuden lisäävän valmistuksen osaamisen kehittämistä, jotta suomalaisella teollisuudella on parhaat mahdolliset eväät kilpailla globaaleilla markkinoilla ja tarjota sinne entistä kestävämpiä ratkaisuja.

Turun ammattikorkeakoulu tarjoaa yrityksille ja teollisuudelle moninaisia palveluja, pitäen sisällään koulutuksen, 3D-tulostettavan tuotteen suunnittelun ja optimoinnin, tuotteen valmistamisen ja postprosessoinnin sekä tarvittavan materiaalitestauksen. Olemme keskittyneet erityisesti metallimateriaaleihin ja voimme tarjota valmistusprosesseina niin jauhepetisulatuksen kuin kaareen tai laseriin perustuvan suorakerrostuksen.

Turun yliopisto

3D-tulostuksessa on usein tarpeen arvioida koko valmistusprosessia uudelleen, lähtien tuotteen ja tulostusmenetelmien suunnittelusta sekä topologisesta optimoinnista. Myös tuotteen tulostusmahdollisuuksien ja tuotteen laadun arviointi kuuluvat Turun yliopiston vahvuuksiin.

Lisäävän valmistuksen käyttö pelkän uutuusarvon vuoksi ei ole kannattavaa, mikäli sama tuote voidaan valmistaa myös perinteisillä menetelmillä. Toisinaan kuitenkin uudelleen suunnittelulla voidaan tuotteeseen saada aikaan ominaisuuksia, jotka eivät olisi mahdollisia muilla menetelmillä. Esimerkkinä tästä ovat monimutkaiset geometriat, joiden myötä lopputuotteen massaa tai osien lukumäärää voidaan radikaalisti vähentää.

Turun yliopiston tehtäviin kuuluvat tutkimuksen ja opetuksen lisäksi myös yrityksille suunnatut 3D-tulostukseen liittyvät koulutuspalvelut. Pitemmän aikavälin tavoitteena on avoimen ja julkisen tietokannan luominen elinkeinoelämän tarpeisiin sitä mukaa kun 3D-tulostukseen liittyvää käytännön kokemusta kertyy

Åbo Akademi

Paremman ja kestävän tulevaisuuden luominen on luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen ja koulutuksen perussyy. Luonnontieteiden ja tekniikan tiedekuntamme kehittää ratkaisuja ja prosesseja, jotka hidastavat ilmastonmuutosta, edistävät puhtaampaa ympäristöä ja terveempää merta sekä etsivät menetelmiä sairauksien havaitsemiseen, hoitoon ja ehkäisyyn. Perimmäisenä tavoitteenamme on ihmisten menestyminen kestävässä yhteiskunnassa. Lisäävän valmistuksen alalla tutkimus keskittyy uudenlaisen ja innovatiivisen biomassapohjaisen raaka-aineen kehittämiseen erilaisiin 3D tulostusteknologioihin sovelluskohtaisiin ominaisuuksiin keskittyen. Olemme kehittäneet useita biopohjaisia ​​ratkaisuja, joista yksi esimerkki on luonnonpolymeerit ja termoplastiset polymeerit yhdistettynä biokomposiitteihin sulaekstruusiopainatukseen, joilla on sovelluksia fossiilipohjaisten kemikaalien korvaamisessa. Kehitimme myös useita biopohjaisia ​​hydrogeelejä, jotka on integroitu valokovettuvaan kykyyn suunnittelemalla biopohjaisia ​​valokovettuvia polymeerejä. Hydrogeelit löytävät ratkaisuja lääketieteellisiin hoito- ja energiantuotantolaitteisiin.