Siirry sisältöön

SHIFT Business Festivaleilla esiteltiin 3D-tulostuksen mullistavia mahdollisuuksia

Järjestyksessään jo yhdeksäs SHIFT businessfestivaali järjestettiin toukokuussa Turun Tiedepuistossa.  Shift oli tänä vuonna täynnä innostusta ja innovaatioita. Se yhdistää tulevaisuuden tekniikoita ja nykypäivän liiketoimintaa. Tulevaisuuden tekniikoista esillä olivat esim. tekoälyn mahdollisuudet ja 3D-tulostaminen. Mukana olleista yrityksistä erottui erityisesti Turun Ammattikorkeakoulu ja sen hankkeiden esittelyalue. Osastolla oli 3D-tulostin ja useita 3d-tulostettuja esineitä. Ne herättivät vilkasta keskustelua osallistujien keskuudessa. 3D-tulostus mahdollistaa nopeamman prototyyppien valmistuksen, vähentää tuotantokustannuksia ja edistää ympäristöystävällisiä ratkaisuja.  Yksi hanke, jota Turun AMK esiteli osastollaan, oli Kestävästi lisäävä- hanke, joka edistää Turun aineitta lisäävän osaamiskeskittymän eli Ticamin toimintaa (Turku innovation center for additive manufacturing). Se on osittain EU rahoitteinen ja sen hanke-esittely pidetiin Pecha Kucha esityksenä, johon kuuluu 20 dia ja 20 sekuntia per dia. Esityksen kesto oli siis 6 minuuttia ja 40 sekuntia.

Hankkeen ja osaamiskeskittymän toiminnan keskiössä on 3D-tulostaminen ja sen turkulaiset osaajat kolmesta turkulaisesta korkeakoulusta (Turun AMK, ÅA ja UTU). Hankeen tarkoituksena ensin on selvittää yritysten 3D-tulostamisen osaamisen taso. Shift festivaalilla osastolla vierailleet festivaali kävijät saivat täyttää Ticam 3D- webropolkyselyn. Kysely on vielä auki ja sen voi täyttää täältä. Sen vastausten pohjalta voidaan pohtia yritysten tarpeita ja pyrkiä auttamaan yrityksiä, jos he miettivät 3D-tulostamisen aloittamista. Hankeasiantuntijat pohtivat yhdessä yritysten kanssa myös mitä pitää ottaa huomioon, jos yritys aloittaa 3D-tulostamisen tai tarvitsee sen kehittämisessä apua. Osaamiskeskittymä on hyvä esimerkki verkostoitumisen voimasta. Turun alueen korkeakouluissa työskentelee tällä hetkellä lähemmäs sata 3D-tulostuksen asiantuntijaa.

Eri korkeakouluilla on omat vahvuutensa ainetta lisäävän valmistuksen osalta. Turun AMK:lla on vahva osaaminen 3D-tulostettujen kappaleiden suunnittelusta ja lääkinnällisten laitteiden tulostamisesta, eritysesti hammasproteesien osalta. Åbo Academi taas kehittää aktiivisesti selluloosan ja lääkeaineiden tulostamisesta. Turun yliopiston teknisen tiedekunnan tutkimuksen yhtenä kärkiteemana on metallien tulostaminen ja hammaslääketieteen laitoksella on vuosien kokemus hammaslääketieteellisten 3D-tulostettujen muovien mekaanisten ominaisuuksien tutkimisesta. Verkosto kehittää yhdessä Turun alueen ainetta lisäävää osaamiskeskittymää ja samalla kehittää 3D-tulostamista niin, että se palvelee niin lähialueen kuin koko Suomen tarpeita uusien valmistusmenetelmien osalta. Tämä tehdään esim. ottamalla käyttöön uusia 3D-tulostustekniikoita ja sovelluksia, joita ei ole aikaisemmin Suomessa ollut.  Yritykset ottakaa aktiivisesti yhteyttä TICAM-verkostoon, niin sen osaamista voidaan jakaa eteenpäin.

Pasi Alander
Turun AMK